ZorgpleinNoord onderzoekt, adviseert en verbindt.

Home Over ZPN Inloggen
ZorgpleinNoord | Grootste werkgeversverband zorg & welzijn Noord-Nederland

Gretha Smit, via re-integratie 2e spoor naar een nieuwe werkgever

Wie dacht dat je als 50plusser niet meer aan de bak komt als je wegens lichamelijke klachten je werk niet meer kan uitvoeren, heeft het mis. Gretha Smit (nu 54) kwam in 2014 door gewrichtsklachten ziek thuis te zitten. Na een periode van revalidatie en intensieve loopbaanbegeleiding is ze nu weer aan de slag. Bij een nieuwe werkgever.

Een jaar nadat Gretha zich heeft ziekgemeld is duidelijk dat zij haar werk als clientbegeleider bij Koninklijke Visio lichamelijk niet meer zal kunnen uitvoeren. Daarom kijkt ze samen met haar werkgever naar andere passende functies binnen de organisatie. Een half jaar lang werkt ze, boventallig, bij de dagbesteding. Maar er komt geen functie vacant om op te solliciteren. “Helaas was de conclusie dat er intern geen geschikte vacatures waren. Dat betekende dat ik me moest richten op de mogelijkheden bij andere organisaties”, vertelt Gretha. Vanuit de ziektewet op zoek naar ander werk dus. Lastig, maar zeker niet onmogelijk.

Koninklijke Visio stelt haar voor om een traject te volgen, het traject re-integratie 2e spoor. “En zo kwam ik bij mobiliteitsadviseur Annet van ZorgpleinNoord terecht. Zij heeft me geholpen bij mijn re-integratie. Het was een proces van loslaten van mijn oude werkgever én functie. Dat besef dat je niet meer terug kunt, dat kwam hard aan. Maar we keken naturlijk ook naar wat er nog wel mogelijk was.” Tegelijkertijd is Gretha aan het revalideren en moet ze accepteren dat ze wordt beperkt door haar lichaam. Al met al ervaart ze het als een zware tijd.

“In het begin heb ik veel testen gedaan waardoor ik veel over mezelf te weten ben gekomen. Ook heb ik veel workshops via ZorgpleinNoord gevolgd.” Zelf zegt ze dat ze aan de workshops Senioriteit, uw kwaliteit en Het merk IK en imago het meest heeft gehad. “Ik weet nu heel goed wat ik uit mezelf haal en ook hoe ik dat kan presenteren.”

Onderdeel van re-integratie 2e spoor is ook stage lopen bij andere organisaties. Via het netwerk van Annet loopt Gretha stage als telefonist. Maar snel wordt duidelijk dat ze als echt ‘zorgenmens’ niet gelukkig wordt van een dergelijke functie. Uit hetzelfde netwerk komt de kans om stage te lopen bij ’t Derkshoes en zo doet ze ervaring op als verpleegkundige. Het werk en de sfeer bevallen haar goed en als er na een maand een vacature komt solliciteert ze. Met goed resultaat!

“Het eerste half jaar werd ik door Koninklijke Visio gedetacheerd bij ’t Derkshoes. Toen deze periode voorbij was ben ik in dienst genomen. Ik heb nu, net als andere nieuwe mensen, een jaarcontract!”.
De 12,5 jaar die ze bij Konklijke Visio heeft gewerkt gaat Gretha afsluiten met een etentje met haar oud-collega’s. “Het is een zwaar traject geweest, maar ik heb veel geleerd. Ik ben heel blij met de begeleiding van Annet. Het heeft tussen ons ook wel eens gebotst hoor, maar ik denk dat dat nodig is geweest om tot dit resultaat te komen. Zonder haar had ik dit niet bereikt.”

Op de vraag wat Gretha mensen wil meegeven die in een soortgelijke situatie zitten als zij zat, zegt ze: “Denk niet dat je te oud bent. Je hebt meer te bieden dan je denkt. Ik heb zoveel aan de begeleiding gehad en ik ben zo blij dat ik de kans heb gekregen. Ga er niet van uit dat het makkelijk is, maar als je de kans krijgt om een re-integratie 2e spoortraject in te gaan, grijp hem dan!”

Wil je meer weten over het traject dat Gretha heeft gevolgd? Kijk dan bij de informatie over re-integratie 2e spoor.Advies en ledenvoordeel