ZorgpleinNoord onderzoekt, adviseert en verbindt.

Home Over ZPN Inloggen
ZorgpleinNoord | Grootste werkgeversverband zorg & welzijn Noord-Nederland

Verandering Vraagt LEF

Conferentie duurzame inzetbaarheid in zorg en welzijn

Donderdag 5 oktober 2017 van 12.45 - 17.00 uur
Inlooplunch vanaf 12.00 uur
Postillion Hotel in Haren


Bewustwording, handvatten, oplossingen
Met deze conferentie willen we bewustwording stimuleren en concrete handvatten en oplossingen bieden om direct aan de slag te kunnen met veranderingen.
De werkdruk in de sector Zorg en Welzijn neemt toe! We verzetten steeds meer werk met minder mensen. Hoe hou je dat op een goede manier vol, met energie en veerkracht? Wat kunnen medewerkers daar zelf aan doen? En hoe kun je gedragsveranderingen stimuleren?

We gaan in op deze vragen tijdens een uitgebreid programma met boeiende sprekers. De workshops bieden tips en tools om te komen tot (gedrags)verandering als het gaat om Leefstijl, Energie en veerkracht met een factor Fun.
Femke Wolthuis is de dagvoorzitter. Femke presenteerde tien jaar lang het RTL Ontbijtnieuws en RTLZ. Vanwege haar journalistieke ervaring heeft ze snel door waar het om draait, wat het doel is of waar de schoen wringt.


Naast een praktijkvoorbeeld, worden de workshops aangeboden in samenwerking met Bewegen Werkt, Charly Green, Mind & Health en Werk&Mantelzorg.


Doelgroep

De conferentie is voor Bestuurders, HRM, P&O, Arbo en leidinggevenden.


Programma

12:00-12:45 - Inlooplunch
12:45-13:00
- Welkomstwoord door Ida Grasdijk, directeur-bestuurder ZorgpleinNoord en dagvoorzitter Femke Wolthuis
13:00-13:45 - Openingslezing door Guido de Valk
Guido is expert in neuroleiderschap. Zijn passie is mensen te inspireren om zich te ontwikkelen met kennis van het brein. Neuroleiderschap is het vakgebied dat leiderschap en hersenwetenschap met elkaar verbindt. Kennis van het brein is namelijk onontbeerlijk voor managers en professionals om optimaal te functioneren. Het maakt leiderschap zoveel eenvoudiger!

Lees meer over Guido de Valk
13:50-14:30 - Workshopronde 1

1. Werk en mantelzorg. Zorg dat het werkt! - Stichting Werk&Mantelzorg

Werk combineren met mantelzorg, het is de normaalste zaak van de wereld! Toch wordt er weinig over gesproken. Dat vraagt om lef. In de workshop doen we de MantelzorgQuiz en aan de hand van een praktijkcasus gaan we in op de betekenis voor het eigen personeelsbeleid van een arbeidsmarkt waarop steeds meer mensen werk met mantelzorg combineren. We sluiten af met enkele aanknopingspunten voor mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid.

2. Vitale mensen, gezonde zorg! - Charly Green
Hoe zorg je dat je gezond en met plezier aan het werk blijft in het licht van de ontwikkelingen naar zelf organiserende teams met de vergrote regelruimte en meer verantwoordelijkheid?
In deze workshop willen wij elkaar laten inspireren hoe je vitale inzetbaarheid tot in het DNA van je organisatie kunt gaan verankeren. Geen ‘dingetjes’ meer doen maar het in de cultuur en structuur van je organisatie zichtbaar maken. Voorwaarden voor een succesvolle route zullen worden besproken vanuit een paar mooie voorbeelden. Vooral is er ook ruimte om te leren van elkaar. 10 % meer vitaal, wat gaat dat jullie organisatie brengen?

3. Webapplicatie ’Huis van Werkvermogen’ - Bewegen Werkt

U leert het “ Huis van Werkvermogen” als kapstok in te zetten om zo op teamniveau te achterhalen hoe inzetbaar medewerkers hun team vinden. Ook krijgt u handvatten aangereikt hoe u hierover vervolgens met uw team in gesprek gaat.

4. Energize yourself - Mind & Health

In ons leven worden we gedreven door 10 belangrijke energizers; slapen, voeding, bewegen, humor, passie, ontspanning, sociale contacten, thuis, werkleven en zingeving. Om het maximale uit onszelf te halen is het van belang dat de energizers met elkaar in evenwicht zijn. Het maken van de juiste leefstijlkeuzes leidt tot het hebben van de juiste energie. Tijdens deze workshop nemen we je mee rondom deze 10 energizers. Je ontvangt vooraf de vragenlijst energiemanagement (dit kost +/- 5 minuten). Hiermee maken wij jouw persoonlijke spindiagram, deze geeft je inzicht in jouw persoonlijke energie. Bovendien ontvang je een boekje met tips over deze energizers zodat je hier zelf de regie in kunt nemen. Tijdens de workshop zullen we een paar energizers in het bijzonder nader toelichten. Je bent zeer welkom.

5. Praktijkvoorbeeld - Nij Smellinghe 'Aandacht werkt!'

Nij Smellinghe geeft op verschillende manieren aandacht aan vitaliteit, deskundigheid en werkplezier. Het afgelopen jaar hebben we gewerkt aan het programma ‘Aandacht werkt’. Het proces was gericht op het samen en van onderop ontwikkelen en opleveren van een visie en faciliteiten waarmee medewerkers zelf regie kunnen voeren op hun duurzame inzetbaarheid. We willen graag onze ervaringen met jullie delen.

14:35-15:35 - Activiteit vitaliteit & inzetbaarheid
De Ka Maté Haka is een beroemde Nieuw-Zeelandse strijddans die oorspronkelijk door de Maori strijders gedanst werd als uiting van de passie, kracht en identiteit. Door gebruik te maken van lichaam, stem, handen, voeten, benen, tong en ogen toonden zijn hun kracht en volheid aan hun tegenstanders. Tijdens deze energieke workshop maakt u kennis met de Haka dans en leert u de basis beginselen van de dans.
15:40-16:20 - Workshopronde 2 - zie workshopronde 1.

16:25-17:00 - Afsluiting door Femke Wolthuis en pianist Eric Bergsma

17:00 Borrel


Kosten en deelname
Deelname aan deze conferentie is gratis. Wees er snel bij, want er is slechts ruimte voor maximaal 150 deelnemers. Als je besluit na 22 september je opgave te annuleren dan brengen wij € 50,-- per persoon in rekening. Het is wel mogelijk je te laten vervangen door een collega, maar dan vragen wij je dit vooraf door te geven via info@zorgpleinnoord.nl.De conferentie wordt georganiseerd door ZorgpleinNoord in samenwerking met De Friesland, Menzis, Zilveren Kruis en Colijn & Partners.


Advies en ledenvoordeel