ZorgpleinNoord onderzoekt, adviseert en verbindt.

Home Over ZPN Inloggen
ZorgpleinNoord | Grootste werkgeversverband zorg & welzijn Noord-Nederland

Ervaringen speeddaten bij De Zijlen en Martini Ziekenhuis

Ervaring speeddaten bij De Zijlen

"We gaan het eens anders doen dan via de reguliere weg"

De Zijlen biedt aan mensen met een verstandelijke beperking hulp bij wonen, vrije tijd, werk of dagbesteding. Eén van de speerpunten van De Zijlen is het uitblinken in intensieve en complexe zorg. Voor de doelgroep cliënten met matige of ernstige verstandelijke beperking & gedragsproblematiek zoekt het rooster- en invalbureau doorlopend goede gemotiveerde begeleiders.

De Zijlen kreeg al een tijdje niet meer voldoende goede kandidaten op de vacature Begeleider Wonen MVG (moeilijk verstaanbaar gedrag). Toen ze hoorden dat ZorgpleinNoord op 11 oktober een speeddate-evenement organiseerde wisten ze het meteen: hier moeten we aan mee doen.
Stefan van Wijk, Flexconsulent bij De Zijlen: “Ik wist van tevoren niet goed wat ik kon verwachten van de speeddate- dag. Als we 3 of 4 kandidaten krijgen mogen we denk ik blij zijn. Maar er zijn ruim 30 brieven binnen gekomen waarvan op papier 12 geschikte kandidaten. Maar liefst 8 van de 12 speeddaters zijn aangenomen!”

Wendy was 1 van de speeddaters bij De Zijlen. “Ik heb nog nooit in mijn leven een speeddate gehad. En meteen is het raak!” Wendy heeft een rondleiding bij De Zijlen gehad en is zelfs al door het huis gelopen waar ze per 1 november komt te werken. “Echt heel positief en je weet meteen waar je terecht komt. Tijdens een rondleiding kom je van alles te weten over de werkmethode van De Zijlen en je kunt alles vragen”.

De Zijlen doet er alles aan om de moeilijk vervulbare functie van Begeleider Wonen MVG in te vullen. En dat doen ze goed! Van de 12 speeddate kandidaten zijn er 8 aangenomen. Dat is 75 procent! Op 14 maart 2017 tijdens de Week van Zorg en Welzijn kun jij net als Wendy gaan speeddaten bij De Zijlen of bij een andere organisatie. Zet deze dag vast in je agenda!

Ervaring speeddaten bij Martini Ziekenhuis

In 10 minuten krijg je zoveel informatie over 1 persoon....

In het Martini Ziekenhuis spreek ik met Dorry Frankruijter en Ineke Veenhoven van BTP (Bureau Tijdelijk Personeel). Alle twee zijn ze enthousiast over het speeddaten waar Martini Ziekenhuis op 11 oktober aan mee heeft gedaan. “We hebben meteen de procedure aangepast die we normaal gesproken hanteren bij sollicitatiegesprekken”

De vacature van (specialistisch) verpleegkundige staat structureel op de website van het Martini Ziekenhuis. Het is lastig om aan goed personeel te komen. Daarom besluiten ze om eens wat anders te doen dan anders en mee te doen aan de speeddate -dag. En met succes!

De ‘speeddaters’, er zijn er in totaal 10 uitgenodigd, komen echt SPEEDdaten. Dit houdt in: 2x 10 minuten een gesprek. De eerste tien minuten met een medewerker van BTP en de tweede tien minuten met een unithoofd van de verpleegafdeling. “Het is echt opvallend dat je in 10 minuten een compleet beeld krijgt van een kandidaat. Normaal gesproken gaan we 3 kwartier met een kandidaat in gesprek. Maar na het speeddate - succes hebben we besloten om dit aan te passen. In het vervolg duren de gesprekken nog maar 30 minuten”.

En niet alleen voor het Martini Ziekenhuis werkt het speeddaten. Jasper, net klaar met zijn opleiding verpleegkunde, is op de speeddate - dag geweest. “Speeddaten is best leuk. Je komt veel sneller to the point en er is ook nog genoeg ruimte voor vragen. Langer heb je gewoon niet nodig”.

Vier mensen zijn direct aangenomen bij het Martini Ziekenhuis en drie mensen hebben een werkervaringsplek aangeboden gekregen. De 4 mensen die direct zijn aangenomen , waaronder Jasper, gaan meteen aan de slag. Ze gaan op bootcamp! Iedere nieuwe verpleegkundige bij Martini Ziekenhuis doorloopt een bootcamp van twee dagen. In twee dagen word je ingewerkt in bijvoorbeeld het digitale systeem van Martini Ziekenhuis. Maar ook worden al je pasjes in orde gemaakt om bijvoorbeeld te kunnen lunchen.

Op 14 maart tijdens de Week van Zorg en Welzijn organiseert het Martini Ziekenhuis weer een speeddate-dag en kun jij net als Jasper op SPEEDdate. Zet deze dag vast in je agenda!

Advies en ledenvoordeel