ZorgpleinNoord onderzoekt, adviseert en verbindt.

Home Over ZPN Inloggen
ZorgpleinNoord | Grootste werkgeversverband zorg & welzijn Noord-Nederland

Aanbestedingen? De kortste route? In één keer goed!

(door: Alice Hilbers van Intercoaches)


Wie een ‘pittige aanbesteding’ heeft gewonnen, zit waarschijnlijk voor jaren ‘gebakken’. Hoe strakker de aanbesteding, hoe groter de kans dat de gemeente deze gunning een paar keer verlengt. Bij zo’n verlenging zit je als instelling voor zorg en welzijn langer op rozen. Juist ‘stekels’ (juridisch hogeschoolwerk) horen bij aanbestedingen en bij ‘gunning’ op de bijbehorende inschrijving.

Een klant van ons zit te zweten op een inschrijving waar nogmaals een Nota van Inlichtingen voor ‘volgt’. De vierde! De klant is inmiddels behoorlijk over zijn ‘theewater’ (“ik ben aan een borrel toe!, Hebben jullie die ook? “) en dat is te begrijpen. Elke nieuwe Nota van Inlichtingen bevat ‘verse’ aanwijzingen en kan eerdere uitgangspunten om zeep helpen. De meest actuele is de beslissende. Toch is een nieuwe Nota van Inlichtingen ook veel ‘gedoe’ voor een gemeente en dus bewaren we bij Intercoaches de ‘rust’ en gaan we op onderzoek uit. Eerst nogmaals de klant bellen en vragen of de gemeente alweer van zich heeft laten horen? De klant is, zo blijkt, nog steeds ‘verre van blij’.

Begrijpelijk want de gemeente is in alle consternatie vergeten de definitieve inschrijvingstermijn op te schorten en er ontstaat dus een gevecht tegen de klok. De klant roept dan ook (met gevoel voor drama:) ‘Mag dat zomaar?’

Mag dat zomaar? Halen we de Telegraaf erbij?


Eerst een duidelijk antwoord. Nee, een gemeente mag niet én met nieuwe en ‘te late’ antwoorden komen met méér tijdsdruk als gevolg en ondertussen de planning zo laten. Dus er moet brief naar de gemeente en we gaan voor onze klant op zijn juridische strepen staan. De brief is inmiddels weg.

Wat dit ware verhaal ook laat zien, is dat je je als zorgaanbieder vaak met een (te) kleine groep mensen blind staart op nieuwe ‘post’ uit Aanbestedingsland. En ondertussen verlies je je rechten uit het oog. Want bij Aanbestedingen speelt de natuurwet van ‘Vraag en Aanbod’ de hoofdrol met op de tweede plaats de rechten en plichten voor alle partijen. Ook voor de gemeente!

Hebben rozen vooral stekels? En valt er nog wat te lachen?


Tja, daar lijkt het soms op. Dat stekels domineren. Maar voordat ik ook ga meezingen in het KZK (klaagzangkoor) nog even een opsteker: Hoe pittiger de aanbesteding, hoe groter de kans dat de inschrijvers die gegund krijgen, lang van hun inschrijfinspanning kunnen genieten.

Daarvoor moet u de ins en outs weten van Aanbestedingen en Inschrijvingen en een paar tips al vast horen die u anders pas met veel vallen en opstaan zelf ontdekt. Het kan makkelijker. Zorgplein Noord ondersteunt daarin door de juiste training over aanbesteden en Inschrijven in huis te halen. Of nog beter: over meer kans op gunning door de juiste kennis en ondersteuning. Dus in vrolijk Nederlands: wie het laatst lacht, lacht het best. Ook lachen? Klik hier en lach mee

Advies en ledenvoordeel