ZorgpleinNoord onderzoekt, adviseert en verbindt.

Home Over ZPN Inloggen
ZorgpleinNoord | Grootste werkgeversverband zorg & welzijn Noord-Nederland

Opleidingen

Onderwijsvormen

De beroepsopleidende leerweg (BOL)
Bij de BOL route ga je 70% van de tijd naar school. Die andere 30% loop je stage. De school helpt je bij het zoeken naar een stageplek. Bij het volgen van een BOL opleiding heb je in principe recht op studiefinanciering. Je leert volgens schoolroosters, ook stages vallen binnen de studieperiodes. Je houdt dus aardig wat vrije tijd over. Met een bijbaantje kun je je inkomens aanvullen.

De beroepsbegeleidende leerweg (BBL)
Dit traject staat gelijk aan werken en leren: 70% van de tijd werk je bij een werkgever. De andere 30% volg je theorielessen op school. Je doet dus al veel praktijkervaring op. Om te beginnen heb je een baan nodig, solliciteren dus. Voor deze baan ontvang je een leerlingsalaris. Je hebt een baan en salaris, dus geen recht op studiefinanciering. Je salaris wordt elk studiejaar hoger.

MBO/HBO/WO in voltijd, deeltijd of duaal
Ook deze opleidingen kun je op meerdere manieren volgen. Bij de deeltijdvariant ga je enkele dagdelen in de week naar school, vaak ’s avonds. Je hebt dan alleen geen recht op studiefinanciering. Bij de duale variant werk je als leerling in een zorginstelling en ontvang je een salaris. Je werk wissel je af met enkele periodes theorielessen op school. Tijdens deze periode krijg je geen salaris, maar kun je wel in aanmerking komen voor studiefinanciering. Heb je geen recht meer op studiefiniciering? Vanaf 1 januari 2017 kun je lenen voor je studie tot je 55e. Lees meer over de nieuwe maatregelen.


Waar kun je een opleiding volgen?

Zorgopleidingen zijn er in veel soorten en maten. Maar, waar kun je een zorgopleiding volgen? Grofweg kun je een tweedeling maken:
Op MBO-niveau kun je bij veel, ROC’s terecht (zoals het Noorderpoorcollege in Groningen)
Op HBO- en WO-niveau kun je terecht bij een Universitair Medisch Centrum, zoals het UMCG Groningen


Onderwijsinstellingen

Drenthe College
Drenthe College is een Regionaal Opleidingen Centrum voor Middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie.

Alfa-College
Het Alfa-college is het christelijk Regionaal Opleidingencentrum in Noord- en Oost-Nederland.

Noorderpoort
Noorderpoortcollege is een ROC, een Regionaal Opleidingen Centrum voor Vmbo, Mbo, Havo, Vwo, Bijzonder onderwijs en Volwassenenonderwijs. Ook verzorgt zij opleidingen en cursussen voor instellingen en bedrijven.

ROC Menso Alting
ROC Menso Alting is een gereformeerd MBO voor christenen. Zij verzorgt opleidingen in de sectoren Economie, Gezondheidszorg en Onderwijs & Welzijn.

Hanzehogeschool, Academie voor Verpleegkunde
De Hanzehogeschool Groningen is georganiseerd in negentien schools. De Academie voor Verpleegkunde is een van die schools.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over leren en werken in de zorg- of welzijnsector op www.youchooz.nl. Daar staat informatie over alle zorg- en welzijnsberoepen en handige links en tips voor nog meer informatie. Bekijk ook het Overzicht van opleidingen in de zorg (met functies, niveaus, toelating, duur en onderwijsvorm)(PDF).


Advies en ledenvoordeel